Dagpenge er et begreb, du helt sikkert støder på som iværksætter – men hvad betyder det egentlig, og hvorfor er det vigtigt for dig?
Uanset om du er ved at lukke din virksomhed, drosle lidt ned eller blot overvejer næste skridt, kan dagpengene være din økonomiske sikkerhedsline. Men reglerne er ikke så lige til, når man driver sin egen forretning. Som iværksætter gælder der nemlig særlige betingelser for at få adgang til dagpenge – og det kan få stor betydning for din frihed, dit tempo og dine muligheder for at starte op igen.
I denne artikel dykker vi ned i, hvad dagpenge dækker over, og hvordan du som iværksætter kan bruge det strategisk – både som en tryghed og som et aktiv i dit næste eventyr.
Dagpenge er en midlertidig indkomst, du kan modtage, hvis du mister din indtægtskilde – typisk i forbindelse med ledighed. For almindeligt ansatte handler det om at stå uden job, men som iværksætter og selvstændig erhvervsdrivende er situationen mere kompleks.
I Danmark administreres dagpengesystemet af a-kasserne (arbejdsløshedskasser), og det er også dem, du skal være medlem af, hvis du vil være dækket ind. Din ret til dagpenge afhænger blandt andet af, hvor længe du har været medlem af en a-kasse, din arbejdstid og om du opfylder de gældende krav for at stå til rådighed for arbejdsmarkedet.
Driver du en enkeltmandsvirksomhed, er freelancer eller deltidsiværksætter, opfattes du som selvstændig af a-kasserne. Det betyder, at du ikke må have igangværende virksomhed, hvis du ønsker at modtage dagpenge – eller at du skal dokumentere, at virksomheden er helt lukket eller hvilende.
Det lyder måske kontraintuitivt – men dagpenge kan faktisk være et strategisk værktøj for mange selvstændige. For mange er det ikke enden, men snarere en pause i rejsen mod næste skridt i forretningen.
Har du for eksempel valgt at lukke din forretning midlertidigt for at genoverveje konceptet eller udvikle nye idéer, kan dagpenge fungere som en økonomisk bro. Mens du er på dagpenge, har du begrænset mulighed for at arbejde videre med din forretning – men du kan bruge tiden på opkvalificering, netværk eller jobsøgning, mens du planlægger næste skridt.
For at være berettiget skal du bl.a. kunne dokumentere:
Du skal altså kunne vise, at du er reelt ledig – også selvom du kommer fra en selvstændig baggrund.
Ja, men det kræver særlige aftaler. Du må som udgangspunkt ikke drive en aktiv virksomhed ved siden af dagpenge – men deltidsarbejde i lønmodtagerjob eller frivilligt, ikke-indtægtsgivende arbejde kan være muligt under visse betingelser. Det gælder om at få klar besked fra din a-kasse, før du bevæger dig ud i det.
Hos Dandomain ved vi, hvordan livet som iværksætter er fyldt med op- og nedture. Det er en del af rejsen at tage en pause, være i tvivl – og også at skulle kigge på dagpengemuligheder. Netop derfor arbejder vi for at være mere end bare en webshop-platform. Vi er her som din sparringspartner – både når forretningen går stærkt, og når du måske overvejer nye retninger.
Vi hjælper dig med simple værktøjer til at sætte din virksomhed på pause, holde styr på økonomien og klæde dig bedre på til næste eventyr. Og vi ved, hvor vigtigt det er, at du kan styre dit tempo – uden at miste fodfæstet.
Uanset hvor du er i rejsen, står vi klar til at hjælpe dig med at navigere i både dagpenge og iværksætteri.
Har du brug for hjælp med dagpenge eller andre områder af din online forretning? Vi anbefaler, at du kontakter en relevant rådgiver, bogholder eller økonomisk konsulent, som kan hjælpe dig videre.