Som iværksætter ved du, hvor vigtigt det er at have styr på økonomien – især når det gælder, hvad dine produkter egentlig koster at lave eller købe hjem. Et begreb, du hurtigt støder på i den forbindelse, er Cost of goods sold. Det lyder måske lidt regnskabstungt, men det er faktisk et knivskarpt værktøj, du kan bruge til at sikre, at din forretning er sund og lønsom helt ned i den enkelte vare.
I denne artikel dykker vi ned i, hvad Cost of goods sold dækker over, og hvordan du som iværksætter kan bruge det i praksis – med konkrete eksempler, tips og små fifs, der gør det nemmere at tage styringen over din bundlinje.
Cost of goods sold – ofte forkortet til COGS – refererer til de direkte omkostninger, der er forbundet med produktionen af de varer, du sælger i din forretning. Det inkluderer for eksempel materialer, indkøb og produktionsomkostninger, men ikke driftsudgifter som markedsføring, husleje og løn til administrative medarbejdere.
Hvis du driver webshop og eksempelvis køber varer hjem fra en producent, så er COGS det beløb, du betaler for at få varen på din hylde – altså ikke salgsprisen, men omkostningen. Kender du din Cost of goods sold, hjælper det dig med at finde ud af, hvad du reelt tjener på dine produkter, og om dine priser skal justeres.
COGS dækker over følgende direkte omkostninger:
Det, der ikke indgår, er eksempelvis markedsføring, software, kontorudstyr og kundeservice. Alt det hører under driftsomkostninger.
For dig som webshop-ejer eller selvstændig med en online forretning, er Cost of goods sold et vigtigt pejlemærke. Det hjælper dig med at regne ud, hvad du tjener pr. vare og dermed vurdere din forretnings rentabilitet.
Lad os sige, du driver en webshop, der sælger keramik. Du køber en kop fra producenten for 20 kr., betaler 5 kr. i fragt og bruger emballage til 2 kr. Din samlede COGS for koppen er altså 27 kr. Sælger du koppen for 99 kr., er din bruttoavance 72 kr.
Men den indtjening skal også kunne dække løn, markedsføring, website og andre faste omkostninger – og der er det vigtigt at kende dit dækningsbidrag, som COGS indgår i udregningen af.
Når du kender din Cost of goods sold på hvert produkt, skaber det grobund for bedre beslutninger i hverdagen. Du får mulighed for at:
Dette giver dig ikke bare mere overskud – det gør det også langt nemmere at skalere din forretning på et sundt økonomisk grundlag.
Hos Dandomain ved vi, hvor vigtig indsigt i tallene er, når du driver forretning online. Derfor sørger vi for, at du får adgang til de rette værktøjer og funktioner, der gør det nemt at holde styr på din Cost of goods sold. I vores webshopløsning kan du fx:
Vi sørger for, at regnskabsdata ikke bliver en barriere – men derimod et styringsredskab, som du kan bruge til at vækste forretningen og tage styring med ro i maven.
Her er nogle erfaringsbaserede tips, vi ofte giver videre til nye iværksættere og webshop-ejere:
Ved at gøre COGS til en fast del af dit regnskabsoverblik, vinder du ikke bare klarhed – du planter fundamentet for at tage gode, data-drevne beslutninger.
Har du brug for hjælp med cost of goods sold eller andre områder af din online forretning? Vi anbefaler, at du kontakter en relevant rådgiver, bogholder eller økonomisk konsulent, som kan hjælpe dig videre.